Vitt & Svart för klassisk harmoni


Vitt i olika nyanser skapar rymd och harmoni. 
Med svart som kontrastfärg, skapas lugna, 
men ändå intressanta kontraster.

Keramikskålar där energin kan cirkulera

Emogayu är en etablerad, japansk konstnär som nu också är verksam i USA, där hon har sin första utställning i höst. Hennes keramik har uppmärksammats, och säljs nu även online via Merchant no. 4. Serien Volcanoes är inspirerad av de former som flytande lava bildar:  She hopes that whoever owns her work will not treat them as ‘objects’ but will allow the energy of their space to flow freely through them, står det på Merchant no.4 webbsida. 


Miljömedveten inredning: Bambu

Bambutrenden växer sig allt starkare. Inte så konstigt, med tanke på detta snabbväxande gräs grafiska, stilrena skönhet, styrka och stora användbarhet. Och så är det ju ett av de mest miljövänliga materialval vi kan göra!Bambumöbler var oerhört eftersökta vid 1800-talets slut, då man mest använde dom för att skapa en mysig hörna i ett burspråk. Under 1930- och 60-talen var bambu också populärt. Jag minns fortfarande mitt första soffbord i bambu. (Undrar vad det tog vägen?) Kanske finns gamla bambumöbler på släktens vindar eller källare? I så fall kan du skapa en riktig Wabi Sabi känsla hemma. I brist på gamla fynd, kommer här några nytillverkade alternativ:

De Gournays otroligt vackra handmålade tapet från deras Japan-Koreanska kollektion.


Ovan: Bambutapet från Cole & Son: The Patina Collection - Saigon. Därunder: Stolar av bambu

Ovan: Jonathan Adlers golvlampa Maurice. 
Nedan: Pall av Jacques Adnet, 1930-tal
Ovan: Zen teakanna. Nedan: Bestick från Ralph LaurenBambu-mönstrad kudde, från housetohome

Inget varar för evigt

Richard R. Powell skriver i sin bok Wabi Sabi Simple - Create Beauty, Value Imperfection, Live Deeply, att wabi sabi omfattar allt det som är äkta och autentiskt och att inget varar för evigt, inget är perfekt och att inget blir helt och fullt avslutat. 

Framtidsstrateg om Wabi Sabi

I Sköna hem skriver framtidsstrategen Peter Majanen om Wabi sabi.

Wabi sabi är, som Peter Majanen ser det, en tydlig motreaktion mot det minimalistiska och massproducerade. Drömmen om perfekta vita väggar, vita kubistiska missoni-liknande soffor och en platt-TV håller på att utvecklas till ett stilfängelse. (Bilder från Sköna hem).

Det har varit enkelt att vara trendriktig, säger Peter Majanen. Men wabi sabi erbjuder ett större intellektuellt motstånd. Det är slut med designlättjan – nu måste vi fatta egna beslut grundade på en större insikt.
Wabi sabi är ett av de första designuttrycken som verkligen andas 2000-tal. Hållbarhet, långsamhet, eftertanke är alla nya trender som vi inte sett på flera hundra år här i väst. Det är inte en slump att wabi sabi dyker upp just nu i den tuffaste tid som vi upplevt på 70 år. Det är en del av en ny värld. Andra relaterade trender är vintage och hantverk, säger Peter Majanen.

Sköna hem om Wabi sabi

Sköna hem har sedan i höstas publicerat flera artiklar om Wabi sabi. Här några citat och bilder från tidningen:

I wabi sabi framhävs det icke-perfekta.
Så fort vi kan förlika oss med tanken att allt är i ständig förändring, kan vi leva i ett bättre flöde.


I ett wabi sabi-hem finns bara sådant som någon tycker om, använder och vårdar. Att bara ha det ostädat, rörigt och att spara på trasiga saker är inte wabi sabi. Här har varje föremål en historia att berätta. Noga utvalda minnesföremål, nostalgi och arvegods få sin egen plats och vårdas ömt.
Kvalitet och hantverk sätts främst, och materialen är gärna naturliga och ekologiskt framtagna. Dekorationerna kommer direkt från naturen – drivved, blommor, sand och vackra stenar eller snäckor – och påminner oss om vårt ursprung, och hjälper oss att slappna av.

I ett wabi sabi-hem är möblerna okonstlade, vackra och välgjorda och dekorationerna genuina och sparsamma. Möblerna är gärna vackert åldrade och har en fin patina, de är använda och har själ och historia.

I Japan magasineras ägodelar och byts med jämna mellanrum ut mot de som stått framme i hemmet – så att föremålen inte glider in in glömska och vanans osynlighet. Läs mer på Sköna hems webbplats.

Traditionell japansk estetik

Wabi sabi är kanske den mest karaktäristiska och iögonfallande egenskapen i det som beskrivs som traditionell japansk estetik. Man skulle kunna säga att wabi sabi är för japanerna vad antikens klassiska formspråk är för oss i Europa och USA.

Orden Wabi och Sabi var ursprungligen religiösa begrepp, men dagens japaner använder ofta Wabi sabi i mer vardagliga sammanhang - som inredning.


Allvar & andlig längtan

Andrew Juniper skriver i sin bok Wabi Sabi:  Den japanska tanken att allt är obeständigt säger att, om ett föremål - eller ett arrangemang - får oss att känna ett allvar och en andlig längtan inombords, då kan detta anses vara Wabi sabi. 


Wabi Sabi is...


Citat ut Leonard Korens bok Wabi-Sabi for Artists, Designers, Poets & Philosophers: Wabi Sabi is the beauty of things
  • unconventional
  • modest and humble
  • imperfect, impermanent & incomplete

Vad är Wabi Sabi Style???

Wabi Sabi är en Japansk inredningsfilosofi från 1600-talet, som under senare år uppmärksammats här i västvärlden. Wabi Sabi är inte det samma som Feng Shui. Det är inte bara det att de har sina rötter i olika kulturer, de skiljer sig också på andra sätt.
Först några rader om traditionell Feng Shui: tvärt emot vad många tror, så är Feng shui ingen inredningsstil, utan läran om hur man skapar harmoni mellan människan och hennes omgivning. Feng shui har mycket gamla rötter i kinesisk tradition, där kejsarens Feng Shui Mästare studerade astronomi och naturkunskap för att förstå hur miljön påverkar människans välbefinnande. 


Klassisk Feng Shui menar att varje väderstreck avger såväl positiva som negativa energier, chi, vilka går i förutbestämda mönster inom- och utomhus. Beroende på hur vi ordnar miljön i vår närhet, kan vi, med hjälp av Feng Shui, förstärka eller förminska effekten av dessa positiva och negativa flöden. På bilden ser du en så kallad Bagua, som används för detta ändamål.

Wabi Sab å andra sidan, är en Japansk estetik teori som har sin utgångspunkt i vissheten att allt är förgängligt. Wabi Sab lyfter fram det sköna i det icke-perfekta, hantverksmässiga, organiska och äkta.

Om Feng Shui betyder vind & vatten, så är orden Wabi Sabi mer svåröversatta.
Wabi betyder att ett föremål har en rustik enkelhet och renhet. Men Wabi kan också betyda att något är udda, unikt och besitter en lågmäld elegans.
Sabi används för att beskriva den rofyllda skönhet och den patina som ett föremål får med stigande ålder.