Wabi Sabi enligt Nordsjö

Nu har Nordsjö färg hoppat på wabi sabi tåget: i våras lanserade de sin Wabi Sabi inspirerade färgkarta. Så här presenterar Nordsjö färgkollektionen, i softade, nertonade pasteller:

Vi är trötta på det minimalistiska och massproducerade. Nu vill vi inte längre slita, slänga och överkonsumera…

Nu ska våra beslut andas eftertanke och långsiktig hållbarhet. Den senaste trenden – wabi sabi – är en japansk inredningsfilosofi från 1600-talet som hyllar det icke-perfekta och konstaterar att allt ständigt förändras.

I ett wabi sabi-hem finns bara sådant som någon tycker om, använder och vårdar. Varje föremål har en historia att berätta. Ett ostädat, rörigt hem med slitna saker, har inget med wabi sabi att göra.

I wabi sabi sätts kvalitet och hantverk främst. Materialen är gärna naturliga och tillverkade på ett ekologiskt sätt. Ofta hämtas dekorationerna från naturen – drivved, blommor, stenar, sand och snäckor påminner oss om vårt ursprung och gör oss lugna och harmoniska. Möblerna i ett wabi sabi-hem är enkla, vackert åldrade och har fin patina. Och en egen själ.
Wabi betyder att ett föremål har rustik enkelhet och lågmäld elegans.
Sabi betyder den rofyllda skönhet och patina som ett föremål får med tiden.

Vad skiljer feng shui och wabi sabi?
Feng shui är en kinesisk lära om hur man skapar harmoni mellan människan och hennes omgivning. Klassisk feng shui menar att varje väderstreck avger positiva och negativa energier – chi. Dessa flödar i förutbestämda mönster såväl inom- som utomhus. Beroende på hur vi ordnar miljön omkring oss, kan vi förstärka eller förminska effekten av dessa flöden.
Wabi sabi är å andra sidan en japansk teori som utgår från att allt är förgängligt. Wabi sabi lyfter fram det sköna i det icke-perfekta hantverksmässiga, organiska och äkta.

Blygsam skönhet
Tänk motsatsen till skinande nytt, perfekt, polerat, symmetriskt, minimalistiskt och prydligt. Wabi sabi är dock ingen inredningstrend, utan en livsfilosofi som kan tillämpas i inredning och vardagen i övrigt.

Föremålens naturliga skönhet är det viktigaste i wabi sabi, oavsett brister och skönhetsfel. Att försöka se sitt hem med nya ögon och börja uppskatta den kantstötta vasen, det repade köksbordet, den urblekta virkade filten och den nedsuttna fåtöljen. Det viktiga är att föremålen betyder något och har en historia som man blir påmind om varje gång man tittar på dem.

Rörigt och bohemiskt är inte wabi sabi
Man får inte förväxla wabi sabi med rörighet och gamla prylar som ligger slängda överallt. Wabi sabi handlar om att förenkla. Det är också att följa årstiderna även inomhus och gärna ta in naturen. Plocka vackra kottar på hösten och lägg på ett fat, fynda på stranden på sommaren (snäckor, stenar, drivved, vackra grenar, sand), ta in vårens grönska och vinterns barrväxter och arrangera dem vackert i sitt hem.

Långt från konsumtionshets
Wabi sabi har blivit en så populär trend just nu, eftersom vi upplever en kris i ekonomin och samhället i stort. Vi behöver ta en paus från konsumtionshets och massproduktion där vi ständigt letar efter nya prylar att ha i vårt hem. Wabi sabi uppmuntrar oss till att njuta av det man redan har och se skönheten i det. Filosofin uppmuntrar också till att släppa perfektionismens krav, slappna av och njuta av okomplicerade händelser och enkla skeenden. Helt enkelt känna sig tacksam för livet.

Så här skapar man ett wabi sabi-hem
Håll hemmet enkelt, rent och utan krav på perfektionism. Det viktiga är att det man har i sitt hem betyder något speciellt.

Ta in naturen
Naturens färger och naturens föremål gör oss lugna och harmoniska och får oss att tänka på vårt ursprung. I Sverige har vi tydliga årstider som vi kan följa. Ta in säsongens frukter och växtlighet och dekorera ditt hem med dessa. Gå gärna ut i naturen och bli inspirerad av ljus, dofter och färger.

Tillverka saker själv
Den sköna tillfredsställelsen av att ha tillverkat något själv är en underbar känsla. Man behöver inte vara särskilt händig för att kunna brodera en kudde eller göra ett eget kollage med vackra föremål. Som extra bonus, ger handarbete ro i själen.

Inred personligt
Ett personligt hem är ett vackert hem. Dina vackraste saker är dem som du mår bäst av att ha omkring dig. Det kan vara ärvt och kantstött porslin eller udda köksstolar där färgen har skavt av. Det kan också vara gamla gulnade fotografier eller handbroderade örngott. Bara föremålen betyder något speciellt just för dig.

Välj levande framför elektriskt ljus
Släck gärna lampor och ställ fram många levande ljus istället. Har du en öppen spis, så elda i den så ofta du vill. Det är vardagslyx.

Ta bort allt onödigt
I wabi sabi ska de viktiga föremålen få möjlighet att synas. Därför måste mycket annat rensas bort. Hemmet ska vara enkelt och rent och låta de viktiga föremålen få ta plats. Släng en sak för varje ny du köper och rensa strukturerat – ett skåp eller en garderob i taget. Ta bort allt som inte behövs!

Skapa platser för sig själv
Man kanske inte vill ha ett helt hem i wabi sabi-stil? Men tycker ändå att det är spännande att inreda med viss inspiration från den här trenden. Om man vill, kan man välja en hörna att blomma ut i wabi sabi. Kanske en läshörna, med gamla kära ägodelar och trivsamma möbler? Kanske ett stilleben i badrummet med säsongens växter och blommor?

Välja handgjort framför massproducerat
En del av den här trenden är att ge avkall på funktionen och istället välja föremål med känsla. Plast och krom får ge vika för naturmaterial som sten och trä. Naturligt åldrade ting med vacker patina känns mer äkta än moderna föremål. En gammal kaffekanna som brygger kaffe på ”gammaldags” sätt utstrålar mer känsla än en modern kaffebryggare med massor av funktioner.

Satsa på enkelhet och mjuka former
I ett wabi sabi-hem är möblerna okonstlade, vackra och välgjorda. De är inte så dekorerade och ofta vackert åldrade med fin patina. Framför allt har de själ och historia. Hantverk är viktigt och tillverkningsmaterialen får gärna vara ekologiskt framtagna och återvinningsbara. Formerna i ett wabi sabi-hem är runda, ovala, kurviga och mjuka. I naturen är inget spikrakt eller rätlinjigt och därför ska hemmet också ha ett mjukt och organiskt formspråk.

Noterar att dom valt att citera mig & min blogg. Rikligt! Kul (säger hon och sträcker på ryggen ;-)

-------------------------------
Snabblänkar till årets inredningsprogram på TV:
Bygglov | Room Service | Sommar med Ernst | Äntligen Hemma