SLOW design - SLOW deco

Sköna Hem presenterar i septembernumret det man kallar för Slow Deco, dvs en inredning som håller länge, både estetiskt och materialmässigt, och är en investering för framtiden. Låter som deras egen variant av Slow Design, ett relativt nytt begrepp för lokalt producerade och formgivna produkter. Medan Slow Food begreppet vid det här laget är väletablerat runt om i världen, är Slow Design relativt okänt för de flesta. Men grundtanken är att formgivning bör få ta sin tid, stötas och blötas för att bli så bra som möjligt och ha lång livslängd. att produkterna inte massproduceras utan tillverkas av lokala hantverkare, av lokalt nytt eller återvunnet material och att formgivningen gärna även speglar den lokala kulturen. Bilderna här är bland annat från Alabama Chanins, vars verksamhet uppmärksammades i en artikel i New York Times förra vintern, och därmed fick begreppet Slow Design "vingar".

Slow design är det amerikanska företaget Alabama Chanins kännemärke. Man köper möbler, textilier och olika dekorativa föremål på loppis, och ger det nytt liv. Duktiga hantverkare skapar vackra ting av sådant som många betraktar som skräp.
Ovan : Gamla, quiltade täcken lagas och broderas. Ovan t.h: Christien Meindertsma stickar mattor av ullen från får som hon känner!Gamla stegstolar & gungstolar blir som nya efter att Alabama Chanins hantverkare har gjort sitt. Deras internetbutik, säljer (än så länge?) bara inom USA.

Fler intressanta SLOW länkar:
New York Times, artikel januari 2008,
John Brown, The Slow Home, Canada