Wabi Sabi keramik för testunden

Den för wabi sabi stilen så typiska Raku-keramiken får sitt karaktäristiska utseende av den speciella efterbränningstekniken:
Den glaserade keramiken tas direkt ur den nästan 1000 gradiga brännugnen till en behållare med t.ex sågspån, hö eller halm, som direkt börjar brinna och skapar ett okontrollerat sprickmönster i glasyren. Keramiken på dessa bilder är gjord av den franska keramikern Fabienne Lhostis.

Raku (樂) eller Rakuyaki (樂焼き) är en keramisk tillverkningsmetod, med rötterna i Korea. Tekniken introducerades i Japan på 1600-talet, då man började tillverka sparsmakade skålar för te-cermonierna. Rakubränning lanserades i Europa & USA först på 1900-talets mitt.

Svarta krackeleringar och metallskimrande färger är i dag typiskt för vår västerländska rakukeramik.
Europeiskt rakugods har ofta drag från det ursprungliga asiatiska formspråket. Många försöker även fortsatt odla den enkelhet, och det opretentiösa stilideal, som ursprungligen var en ofrånkomlig del av rakun. Den som önskar uppleva och förstå rakuns skönhet har därför ofta en fördel av att kunna värdesätta den skönhet som finns i naturens kraft, och i det lite råa, operfekta, och organiska uttrycket. (Wikipedia)

Samtliga bilder kommer från Kaolin Crèations
-------------------------------
Snabblänkar till årets inredningsprogram på TV:
Bygglov | Room Service | Sommar med Ernst | Äntligen Hemma